Οι κακοί ήρωες στις παιδικές ιστορίες…

Κοκκινοσκουφίτσα χωρίς λύκο, δεν θα είχε ενδιαφέρον όπως και τα Στρουμφάκια χωρίς τον Δρακουμέλ. Οι ιστορίες χρειάζονται, για να διατηρήσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη, να συμπεριλάβουν τους κακούς, ύπουλους, δόλιους και αιμοδιψείς ήρωες. Την περίοδο του καρναβαλιού είναι πολύ πιθανό κάποιοι να μασκαρευτούν με αυτά τα κουστούμια που στα παιδιά μας θα προκαλέσουν φόβο. Με αυτή τη συζήτηση μας δίνεται η ευκαιρία να ακούσουμε τους φόβους του παιδιου μας, που μπορεί να υποψιαζόμασταν ή μπορεί και όχι.

Μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτά τα απλά βήματα:

  • Ακούμε με ηρεμία, χωρίς να τον/την διακόπτουμε.
  • Αν μας φανεί αστείος ο φόβος του, δεν το δείχνουμε. Σεβόμαστε τα συναισθήματα του για να συνεχίσει να μας εμπιστεύεται.
  • Ζητάμε επεξηγήσεις σχετικά με τους λόγους που φοβάται το συγκεκριμένο ήρωα. Ποια στοιχεία είναι αυτά που το τρομάζουν. Θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε ακόμα αν του θυμίζει ένα γνωστό μας πρόσωπο (οπότε θα πληροφορηθούμε έμμεσα, αν το παιδί μας έχει αρνητικα συναισθήματα – φόβο – για κάποιο άτομο στο περιβάλλον μας, που εμείς δεν υποψιαζόμαστε).
  • Αναφέρουμε στο παιδί μας, ότι οι κακοί ήρωες υπάρχουν στις ιστορίες προκειμένου να καταλαβαίνουμε τι προκαλεί μια λάθος επιλογή. Μπορούμε να του εξηγήσουμε ότι ακόμα και οι κακοί, αν το αποφασίσουν, θα μπορούσαν να αλλάξουν συμπεριφορά. Αυτό είναι αρκετά ανακουφιστικό για τα παιδιά. Όταν πράττουμε ένα λάθος, μπορούμε πάντα να προσπαθήσουμε να το διορθώσουμε τόσο ως αποτέλεσμα όσο και ως συμπεριφορά.
  • Εξηγούμε στα παιδιά ότι οι Απόκριες είναι μια γιορτή προσποίησης, που μας δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσουμε ρόλους, να προσποιηθούμε και να αστειευτούμε, χωρίς όμως να πληγώσουμε τους άλλους. Οι μασκαρεμένοι δεν είναι πραγματικά κακοί ή καλοί, αλλά προσποιούνται το ρόλο του κουστουμιού τους.

Σε περίπτωση που οι απαντήσεις του παιδιού σας προβληματίζουν, καλέστε στην ανοικτή γραμμή επικοινωνίας της διεπιστημονικής μας ομάδας 210.99.66.333 προκειμένου να λάβετε συμβουλές από εξειδικευμένα άτομα. Μπορείτε να θέσετε τις ερωτήσεις σας και στέλνοντας μας email στο therapeia-elpida@gmail.com.