top of page

Εργοθεραπεία

Γιατί χρειάζομαι την Εργοθεραπεία;

  • Για να γράφω με ευκολία, 

  • Για να αντιγράφω από τον πίνακα γρήγορα, 

  • Για να γίνω παρατηρητικός,

  • Για να συγκεντρώνομαι, 

  • Για να αποκτήσω ισορροπία,

  • Για να γίνω πιο λειτουργικός.

Τι είναι η Εργοθεραπεία;

Εργοθεραπεία είναι η θεραπεία σωματικών διαταραχών μέσω ειδικά επιλεγμένων δραστηριοτήτων με σκοπό να βοηθήσει τα άτομα να επιτύχουν το μέγιστο επίπεδο λειτουργικότητας και ανεξαρτησίας σε όλες τις πλευρές της ζωής τους.

Εργοθεραπεία είναι η χρήση δομημένων δραστηριοτήτων και ειδικών τεχνικών παρεμβάσεων που σκοπό έχουν αφενός την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής ενός ατόμου και αφετέρου την προώθηση του ατόμου στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ανεξαρτησίας και λειτουργικότητας, που αντιστοιχεί φυσικά στην ηλικία του και το περιβάλλον του. Η αξιολόγηση γίνεται μέσω της λήψης ιστορικού, της συνέντευξης , της κλινικής παρατήρησης καθώς και εξειδικευμένων σταθμισμένων δοκιμασιών.

Με τον όρο «δομημένη δραστηριότητα» εννοούμε κάθε δραστηριότητα που αφού αναλυθεί, δίνει στον θεραπευτή αλλά και στο παιδί στόχους που μπορούν να κατορθώσουν για την καλυτέρευση της όποιας δυσκολίας, π.χ.: το να φτιάξουμε ένα ανθρωπάκι από χρωματιστή πλαστελίνη, μπορεί να βοηθάει ένα παιδί να βελτιώσει τη λεπτή του κινητικότητα και χειρισμούς δακτύλων του, την αισθητηριακή του ολοκλήρωση, το να μάθει τα χρώματα, τη σωματογνωσία, το να αυξήσει την συγκέντρωσή του, να μάθει να λύνει προβλήματα και να ακολουθεί οδηγίες και να βελτιώσει το αίσθημα αυτοεκτίμησης του πετυχαίνοντας την ολοκλήρωση μιας ευχάριστης για το παιδί δραστηριότητας.

Οι υπηρεσίες της Εργοθεραπείας περιλαμβάνουν αξιολόγηση, θεραπευτική παρέμβαση, εκπαίδευση ή συμβουλευτική με το παιδί ή ενήλικα, την οικογένειά του και το περιβάλλον του.

Ο εργοθεραπευτής συνήθως οργανώνει το πρόγραμμα αποκατάστασης για τις ακόλουθες συνθήκες που μπορούν να εμφανίζονται σε παιδιά ή ενήλικες:

1. Υπερκινητικότητα – ελλειμματική προσοχή

2. Αναπτυξιακές διαταραχές

3. Αυτισμός ΔΑΔ

4. Νευρομυικές διαταραχές

5. Μαθησιακές διαταραχές

6. Ψυχοκινητική ανωριμότητα

7. Αυτοϋπηρέτηση

8. Διαταραχές σίτισης

9. Διαταραχές λεπτής κίνησης και οπτικοκινητικού συντονισμού

bottom of page